Koud buiten, warm binnen. Heerlijk. Maar voor het zover is, kun je niet zomaar de boel de boel laten. Dat betekent namelijk extra werk in de lente.

De kou en de kalender zeggen eigenlijk al genoeg: Koning Winter is weer in opmars! Daar kun je natuurlijk de klok op gelijk zetten, want die komt en gaat ieder jaar weer. Voor jou betekent het dat de nazomer nu toch echt afgelopen is – want een milde herfst maakt het soms nog best aangenaam om buiten door te brengen.

Dat gaat uiteraard helemaal voorbij zodra de wereld in de greep is van een strenge vorst. Mocht het in ons ‘kouwe kikkerlandje’ zo ver komen, aangezien al onze seizoenen over het algemeen vrij mild zijn – oké, wel een beetje afhankelijk van waar je woont, maar toch.

Voordat het echt koud wordt, moet je al een boel aan je tuin hebben gedaan om die veilig te stellen. De winter kan namelijk een extreem grote invloed hebben op je planten en bloemen en laten we ook je gazon niet vergeten. Denk je bovendien aan jouw gevederde vriendjes die het in deze tijd van het jaar bijzonder moeilijk hebben?

Neem je borders onder handen

Sommige takken van de planten in je borders hangen er maar verdrietig bij. In dat geval moeten ze gewoon worden afgeknipt. Dus haal die snoeischaar uit het vet en zet er wat beweging in! Maar wat nog wel doorbloeit kun je gewoon met rust laten. Zo heb je ten eerste nog wat leuks om naar te kijken in de laatste dagen waarin je veel om en rond de tuin te vinden bent. En bovendien is het de laatste kans voor vogels om nog wat vruchten van jouw tuin te plukken. Letterlijk. Op hen komen we zo nog terug.

Voer voor de maaier

De vorst mag nog niet ingedaald zijn wanneer jij nog één of twee keer grondig je gazon gaat maaien. Zo is die weer mooi en overzichtelijk in de lente. Een tweede keer maaien is nodig wanneer de aanloop naar de winter heel erg mild blijkt te zijn. Vergeet je niet om voorafgaand aan deze taak alle blaadjes, takjes en ander (natuurlijk) afval van je gazon te verwijderen? Dat maait uiteraard een stuk gemakkelijker, maar dergelijke hindernissen werken bovendien belemmerend voor de groei van het gras.

Snoeien

En dan nu niet alleen je borders maar alle takken van bomen en planten. Doe dit voorafgaand aan de maand december nog één keer grondig. Zo voorkom je zogeheten ‘bloedende’ snijwonden aan jouw groenvoorziening.

Weg met water!

Je weet wat kou met water doet. Dat geldt ook voor de binnenkant van je kraan leidingen. Die kunnen kapotvriezen wanneer je buitenkraan open blijft staan in de winter. Uiteraard zorg je ook voor een veilige plek om zowel je tuinslang als de koppelstukken daarvan op te bergen. Het liefst op een droge en veilige plek zoals je garage of je schuur.

Voedsel voor vogels

Vogels houden zich doorgaans druk bezig met het insect vrij houden van jouw tuin. Natuurlijk niet helemaal onbaatzuchtig, aangezien ze hier hun buikjes van rond eten. Maar voedsel is schaars in de winter. Om er nou voor te zorgen dat jij in de lente weer op hun diensten kan rekenen, is een kleine wederdienst vast niet te veel gevraagd. Daarom zou je de vogelhuisjes en andere voorzieningen van Best for Birds eens kunnen proberen, een kwalitatief merk van Esschert Design. Zo komen die beestjes de winter wel door!