Mooiste Vogels

Grote Alexander parkiet

Deze vogel kent zijn thuis oorspronkelijk in Zuid-Oost Azië en India. Het is een prachtige grote groene vogel met een kenmerkende zwarte en roze wangstreep bij het mannetje en roze rode snavel. Bij het vrouwtje ontbreken de wangstrepen. Jonge mannetjes vertonen sterke overeenkomsten met de pop waardoor het geslachtsonderscheid pas na 3 jaar duidelijk te zien is. De vogels is van 2-3 jaar ongeveer geslachtsrijp.

Deze vogel dient samen gehouden te worden als paar omdat meerdere exemplaren onderling kunnen gaan vechten. Ook samen houden met andere vogels is niet aan te raden. Ze dienen daarom in een afzonderlijke volière als paartje te worden gehouden.

Splendid parkiet

Door zijn prachtige kleuren is de Splendid parkiet een van de mooiste vogels om te houden. De parkiet komt uit Australië en werd eerder met uitsterven bedreigt. Maar sinds 1933 is de parkiet weer meer voorgekomen. Nu worden Neophemasoorten zoals de Splendid, Turquoisineparkiet en de Bourkesparkiet veel in Europa gehouden als volière vogel. Het mannetje kenmerkt zich door een vel rode borst, een gele buik en blauw/groene rug. De bovenkant van de vleugels lichtblauw. Tevens heeft het mannetje een saffierblauwe kop. De pop is wat fletser van kleur meer pastelgroen. De pop heeft geen rode borst en gele buik. Jonge mannetjes lijken in het begin op de pop. Na een jaar is het mannetje ongeveer op kleur. Het is een rustige vreedzame parkiet die makkelijk met andere soorten kan worden samengehouden. Andere zeer mooie bijzondere parkieten en papegaaien qua kleur zijn Koningsparkieten, Rosella’s, Ara’s, Swiftparkieten, Lori’s, Agapornissen en Zonparkieten.

Gouldamadine

Een populaire Australische prachtvink met een prachtig kleurenpatroon is de Gouldamadine. Het mannetje kenmerkt zich door een rode kop met een zwarte halsband en keel. Daarnaast een paarse borst, groene rug en een gele buik. Naast de roodkop Gouldamadine is er ook de veelvoorkomende zwartkop Gouldamadine. De pop is fletser van kleur en is zo goed van het mannetje te onderscheiden. Ze houden van zonlicht en warmte. Een binnenverblijf is noodzakelijk. Teveel koppels kunnen ruzie zoeken tijdens de broedtijd. Andere bekende bijzondere prachtvinken zijn Maskeramadines, Papegaai-Amadines, Astrildes, Rijstvogels, Blauwe Bisschops, Kardinalen, Tijgervinken en het Napoleonnetje.

Japanse nachtegaal

Dit is een veel gehouden volière vogel die oorspronkelijk uit zuid-Oost Azië komt. De vogel heeft een mooie geel, grijs en groene tekening met oranje geel gestreepte vleugeluiteinden. De vogel heeft een prachtig zang geluid en is daarom zeer geliefd. Ze houden zich goed in een ruime volière met vorstvrij nachthok. Daarnaast houden ze van veel begroeiing en beplanting om te schuilen. Het is een insecteneter die graag universeel voer eet samen met meelwormen, eivoer en levende insecten. Het mannetje is iets helderder van kleur dan het vrouwtje.