Net na de zomer zit je boordevol nieuwe energie. Het perfecte moment dus om lekker aan de slag te gaan in jouw eigen tuin. Veel fruitsoorten kunnen in augustus worden geoogst. Natuurlijk zijn er naast het oogsten ook nog heel wat andere taken die er gedaan kunnen worden in de tuin. Wij zetten ze op een rijtje, zodat jij in augustus aan de slag kunt in jouw tuin. Want er is geen fijner moment om in de tuin te werken als wanneer het zonnetje nog lekker schijnt.

Snoeien

Moet jouw heg nog gesnoeid worden? Dit kan je het beste in augustus doen. Snoei de bovenkant van de haag wat smaller, zo krijgen de onderste takken voldoende zonlicht. Plaats aan het begin en eind van de haag een paal en span daar een draad tussen. Kijk met een waterpas of de lijn die je hebt gemaakt ook echt recht is en gebruik deze lijn vervolgens om de heg mooi recht te snoeien. Niet alleen heggen maar ook verschillende soorten bomen en planten zoals de beukplanten, esdoorn en berk kunnen gesnoeid worden.

Het gras maaien 

Om je gras mooi groen te houden, moet je hier tijd voor vrij maken. Maai het gras in de lente en zomer minstens een keer per week. Hou er rekening mee dat je het gras niet te kort maait, wanneer je dit wel doet kunnen er kale plekken ontstaan. Wanneer het heel erg warm en zonnig is buiten kun je het gras het beste in de avonduren maaien, zo ga je verbranding van het gras tegen. Als er niet veel regen valt is het belangrijk om het gras minimaal een keer per week te sproeien. Wanneer het juist wel heel veel regent is het belangrijk dat de planten en potten niet té veel water krijgen om het rotten van de wortels te voorkomen. Zet deze planten daarom onder een afdakje of giet het overtollige water eruit.

Augustus de oogstmaand

Augustus is zoals we in het begin van het artikel al aangaven de oogstmaand voor veel fruitsoorten, zoals bramen, peren, frambozen en appels. Na het oogsten van het fruit mogen de struiken bomen gesnoeid worden. 

Haal uitgebloeide bloemen weg

Na de zomer zijn er vaak heel wat uitgebloeide bloemen in je tuin. Denk aan de Fuchsia en de Dahlia. Door de oude, uitgebloeide bloemen weg te halen, gaan zon en alle voedingsstoffen van de plant naar de bestaande bloemen. Ook is onkruid dol op het weer in augustus, veel buien in combinatie met een warme temperatuur. Je kunt dus ook meteen even het onkruid verwijderen zodat alles er weer netjes uitziet.