Omdat de chrysant een sterke bloem is bestaan er twee soorten kweek. De eerste is het kweken in kassen en de tweede is de kweek van de koude grond. Dat wil zoveel zeggen als dat deze chrysanten gewoon op velden gekweekt worden. De eerste categorie is het hele jaar door verkrijgbaar; de tweede niet.

Ook zijn chrysanten daarop nog eens in twee verschillende soorten onder te verdelen. De eerste is de enkelvoudige bloem en de tweede is de troschrysant (deze komt het meeste voor in Nederland).

De geschiedenis van de chrysant

Ondanks dat in 1689 de Chrysant al in stukken van Jacob Breynis genoemd werd zou het nog tot 1789 duren voordat Pierre Blancard (een kapitein uit Frankrijk) er in slaagde om een stek van een grootbloemige chrysant naar Marseille mee te nemen. Daarna nam het succes van de chrysant zijn beloop en dat resulteerde uiteindelijk in ?s werelds meest gekweekte snijbloem.

Deze van natuur uit geurloze bloemen staan al eeuwenlang hoog in het aanzien in Aziatische landen als Japan en China. Chrysanten zijn daar erg populair. Zo populair zelfs dat de bloem in Japan heilig is. Bij veel officiële gelegenheden en ceremonies in dat land speelt de chrysant een belangrijke rol, en is de bloem zelfs het symbool van Japan geworden.In Europa (zo rondom de Middellandse Zee) wordt de chrysant zeer veel verkocht en gebruikt rondom Allerzielen.

De betekenis en het assortiment chrysanten

Vanwege deze vele gebruiken heeft de bloemenwereld de navolgende synoniemen aan de chrysant gekoppeld; geluk, lang leven en de waarheid.

De betekenis van het woord op zich is te herleiden naar de eerst bekende kleur van de chrysant, namelijk goudgeel. Chrysos betekent namelijk goud en Anthemum betekent bloem. Ondanks dat de chrysant op dit moment zo’n beetje in alle denkbare kleuren verkrijgbaar is zal het qua naam dus altijd als gouden bloem door het leven gaan. De kleuren zijn momenteel zo’n beetje onbeperkt, maar de meest voorkomende kleuren blijven toch paars, rood, oranje, roze, wit, groen en natuurlijk het aloude geel. Tweekleurig en multicolor wordt bij de bloemisterij ook steeds meer aangeboden.