Katten zijn fijne huisdieren en zorgen gegarandeerd voor veel vermaak en gezelligheid in huis. Vaak worden katten in huis genomen omdat er te weinig tijd is voor de verzorging van een hond, maar het is belangrijk om te weten dat ook katten de juiste zorg en aandacht nodig hebben. In dit artikel geven je wat informatie over de verzorging van katten. 

Voeding

Een kat heeft, net als een mens, afwisselende en evenwichtige voeding nodig. Geef je kat speciaal kattenvoer van Warentuin, zodat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. We raden aan om je kat twee keer per dag eten te geven. Kittens, oudere katten en zwangere katten hebben meerdere maaltijden per dag nodig. Let op wanneer je jouw kat restjes geeft van je eigen voeding. Zo is bijvoorbeeld cacao giftig voor katten, dus zorg ervoor dat jouw kat niet de kans krijgt om dit te eten. 

Verblijf

Wanneer je een kat neemt, kun je ervoor kiezen om deze binnen te houden of buiten te laten leven. Ook een kat die buiten leeft, heeft een schuilplaats nodig om zichzelf te beschermen tegen warmte, regen of koude temperaturen buiten. Je kat heeft een rustplekje nodig, zoals een oude doos met een deken of een kattenmand. Daarnaast is het belangrijk dat de kat een eigen kattenbak heeft, die op een rustige, makkelijk bereikbare plek staat. 

Verzorging

Ondanks het feit dat een kat niet uitgelaten hoeft te worden, hebben katten wel behoefte aan aandacht. Door regelmatig te knuffelen en te spelen met je kat, laat je zien dat je om hem geeft. Daarnaast kun je jouw kat regelmatig kammen, dit vinden ze vaak fijn en het geeft je meteen de mogelijkheid om de huid te onderzoeken. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat een kat genoeg gezelschap heeft, kun je ervoor kiezen om meerdere katten aan te schaffen. Zo heeft je kat altijd een vriendje in de buurt om mee te spelen en zal hij zich nooit alleen voelen.

Gezondheid

Het is belangrijk om de gezondheid van je kat goed in de gaten te houden. Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, een schoon gebit en een glanzende vacht. Zorg er ook voor dat je kat alle benodigde vaccinaties krijgt om te voorkomen dat je kat gevaarlijke ziektes oploopt. De dierenarts weet precies welke vaccinaties jouw kat nodig heeft, ga daar dus zeker even langs. Daarnaast kan het slim zijn om een verzekering af te sluiten voor je kat, zodat je nooit met onverwacht hoge kosten verrast wordt wanneer je kat toch iets mankeert.