Is het tijd voor een nieuwe vloer? Leuk! Je ruimte een make-over geven geeft een voldaan gevoel. Wist je dat je ook zelf de handen uit de mouwen kan steken om je huis te upgraden? PVC klik vloeren zijn een populaire keuze onder de doe-het-zelvers en huiseigenaren. Deze vloeren bieden duurzaamheid, esthetiek en installatiegemak. Met deze handleiding leg jij straks met succes zelf een klik PVC vloer! Lees snel verder.

Stap 1: Voorbereiding van de ondergrond

Je hebt de klik PVC vloeren in huis. Tijd om te beginnen! De sleutel tot een succesvolle PVC vloer installatie is een goed voorbereide ondergrond. Begin met het verwijderen van eventuele bestaande vloerbedekking, zoals bijvoorbeeld tapijt of laminaat. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Repareer eventuele scheuren of ongelijkheden en schuur de ondervloer indien nodig. 

Tip: Controleer ook de vochtigheid van de ondervloer met een vochtmeter. PVC is gevoelig voor vocht, dus zorg ervoor dat de ondervloer niet te vochtig is.

Stap 2: Acclimatiseren van de PVC planken

Voordat je begint met het leggen, is het slim om de PVC planken te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze komen te liggen. Dit helpt de planken aan te passen aan de omgeving en voorkomt kromtrekken na de installatie. Laat de planken minstens 48 uur in de ruimte rusten.

Stap 3: De ondervloer leggen

Plaats een geschikte ondervloer over de voorbereide ondergrond. Dit helpt om kleine oneffenheden te egaliseren, geluid te dempen en warmte te isoleren. Zorg ervoor dat de ondervloer strak tegen elkaar ligt en gebruik tape om de naden te verzegelen.

Stap 4: Begin met de installatie

Je bent klaar om te beginnen met het leggen van de PVC vloer! Start bij de langste muur van de kamer. Leg de eerste plank in de hoek van de kamer, met de tongzijde naar de muur gericht. Zorg voor een ruimte van ongeveer 5 – 10 mm tussen de plank en de muur. Dit om uitzetting mogelijk te maken.

Tip: Gebruik afstandswiggen om de ruimte tussen de planken en de muur consistent te houden terwijl je werkt.

Stap 5: Klik de planken samen

Plaats de volgende plank parallel aan de eerste en klik deze in elkaar. Dit doe je door de tong van de ene plank in de groef van de andere te schuiven. Gebruik een rubberen hamer om de planken voorzichtig aan te tikken. Zo klikken ze stevig vast. Begin je aan de tweede rij? Plaats de planken in een hoek van ongeveer 45 graden en klik ze vervolgens naar beneden in de groeven van de vorige rij. Zorg ervoor dat de naden tussen de planken in opeenvolgende rijen verspringen voor een natuurlijker uiterlijk.

Stap 6: Snijden van planken

Aan het einde van de eerste rij, zul je waarschijnlijk planken moeten inkorten om het perfect te laten passen. Meet zorgvuldig en snij de planken op maat met behulp van een zaag of PVC snijder. Gebruik de juiste zaagbladen om schone sneden te krijgen.

Stap 7: Afwerking

Zodra de hele vloer is gelegd, controleer je of alle planken stevig zijn vastgeklikt en dat er geen losse delen zijn. Als dat het geval is, gebruik dan een rubberen hamer om ze aan te tikken en op hun plaats te vergrendelen. Als je vloer grenst aan een andere ruimte of een andere vloerbedekking, installeer dan overgangsstrips om een naadloze overgang te creëren.